Tagok

Amikor 2015. június 15-én Rudas Ferenc, a Fradi és a magyar válogatott akkori legidősebb élő labdarúgója átvette a Budapest díszpolgára kitüntetést, bejelentette, hogy létrehoz egy Rudas-rend elnevezésű díjat.

DSCN3689
IMG_20151116_0001

A díjban azok részesülhettek, akik nem sportolóként kiemelkedő módon segítették, támogatták az FTC-t és az FTC Baráti Kört.

DSCN8257

Mivel Rudas Ferenc 23-szor volt válogatott, úgy döntött, hogy a díjat 23 személy kapja meg.

Az átadási ünnepségre 2015. december 3-án, Ferenc napon, egyben az FTC labdarúgó szakosztályának születésnapján, a Fradi Múzeumban került sor.

A díj első kitüntetettjei, akiket maga Rudas Ferenc választott, a következők voltak (ABC sorrendben):

Czikkely Boldizsár, dr. Gyimesi András, Havasi Mihály, dr. Hermány Csaba, Hélisz József, Kis Imre, dr. Kocsis Zoltán, dr. Kocsis Zoltánné, Kopeczky Lajos, Kubatov Gábor, Lóránt Sándor, Miskolczi József, Orbán Attila, Orosz Pál, Pethő Zoltán, Prohászka János, Sánta Sándor, Simon Sándor, dr. Springer Miklós, Szántay Balázs, Takács Tibor, Tobak Csaba és Wlach László. Az első korelnök Pethő Zoltán, az első korjegyző pedig Tobak Csaba volt.


Rudas Ferenc halála után a rend tagjai egyhangúan úgy döntöttek, hogy a Rudas-rendet életben tartják. A Nemzet Sportolója és a Nemzet Színésze díjak mintájára a kitüntetettek száma az alapító által meghatározott, azaz huszonhárom marad. Egy kitüntetett elhalálozása esetén a cím birtokosai – az eredeti elvek figyelembevételével – tesznek javaslatot az új jelöltekre, akik közül meghatározott többséggel kiválasztják azt a személyt, aki a Rudas-rend tagjává válik. A kitüntetéshez kapcsolódó oklevelet a rend mindenkori korelnöke (legidősebb tagja) és korjegyzője (legfiatalabb tagja) írja alá, majd azt ünnepélyes keretek között, a rend tagjai nevében, a mindenkori korelnök adja át a kitüntetettnek az adományozáshoz legközelebb eső július 6-án (Rudas Ferenc születésnapja) vagy december 3-án (Rudas Ferenc névnapja).

Az első díjazottak közül négyen (dr. Gyimesi András, Sánta Sándor, de. Springer Miklós és Pethő Zoltán) elhaláloztak, utánuk Kaszás Pál, Horányi Ervin, Raffa György és Huber Szabasztián lett a Rudas-rend tagja. 2022-ben Horányi Ervin is elhunyt, a helyére a tagság Eperjes Károlyt választotta meg. Változott a korelnök és a korjegyző személye is, előbbi Kopeczky Lajos, utóbbi pedig Huber Szebasztián lett.