Sánta Sándor

Sánta Sándor 1951. május 11-én született a jász-nagykun-szolnok vármegyei Fegyverneken. Az egész élete két dologról, a vendéglátásról és a Fradiról szólt. Sanci, mert a legtöbben egyszerűen csak ezen a néven ismerték és emlegették, kezdetben a Sanci büfét üzemeltette. Kis hely volt, ám valóságos Fradi-szentélyt létesített benne, a falai tele voltak ferencvárosi képekkel, tablókkal. Aztán, amikor 1998-ban átvette Törökszentmiklóson a Róbert sörözőt, azt azonnal átnevezte Zöld 9-esnek, a falra már ennek az emblémáját festette. A Sanci büféből áthozta a gyűjteményt, amelyet napról napra gyarapított. A névadásról így beszélt: „Bennem gyerekkorom óta Fradi-szív dobog, már akkor kivágtam és gyűjtöttem a vonatkozó cikkeket. Albert Flórián pedig számomra a világ legjobb focistája volt, bálványoztam. Ha emlékszel, akkor is divat volt magunkat ennek vagy annak a játékosnak kinevezni, csak akkor nem Messik, Ronaldók, Buffonok akartunk lenni, hanem – nem véletlenül – Grosicsok, Csikarok, Puskások, stb. Én az első pillanatban Albert Flóri lettem, s amíg ki nem nőttem, az is maradtam.”

Nem sokkal később egy jó barátja, Papp József, nyugalmazott ezredes, aki  otthonosan mozgott a Fradi belső köreiben, a 90-es évek vége felé elvitte a Ferencváros székházába, megismertette a klub akkori vezetésével, Albert Flóriánnal, Rudas Ferenccel, Nagy Bélával, a közismert Fradi-krónikással, gyakorlatilag mindenkivel, aki számított. Ezek a „nagy nevek” nemcsak befogadták, barátságot is kötöttek vele.. Mindenkinek örült, ám nyilván az egykori bálványa, Albert Flórián barátsága került az első helyre. Tőlük kapott rengeteg fotót és személyes tárgyat, amikkel gyarapította az étterme gyűjteményét. 2010-ben a már említett Papp József barátja születésnapját ünnepelték, amikor Sanci elhívta Albert Flóriánt is az ünneplésre. Albert a kérést örömmel elfogadta, az ünneplés végén pedig tett egy gesztust, átkeresztelte a saját nevére a sörözőt. Ezt jóváhagyta családja, halála után az Albert Alapítvány is.

Az éttermet egyébként nem hivatalosan ugyan, de Nagy Béla, Rudas Ferenc, dr. Springer Miklós és az Albert család Fradi-múzeummá nyilvánította. Az is muzeális jellegű, hogy a Zöld 9-es előtti fákat Fradi hírességek ültették. Sorban haladva: Dragóner Attila, Lipcsei Péter, Albert Flórián, Novák Dezső, Nagy Béla, Fenyvesi Máté, Rudas Ferenc. Mára már szép fasort alkotnak.

Mi sem természetesebb, az FTC sportolói és szurkolói gyakori vendégei voltak az étteremnek, ahol minden a Fradiról szólt.

Sánta Sándor 2017. november 16-án tragikus hirtelenséggel hunyt el, ő volt a Rudas-rend második halottja.

One thought on “Sánta Sándor

  1. Sánta Sándor, azaz Sanci egyedülálló fradista szentélyt varázsolt vendéglőjéből, ahol rendszeresen vendégül látta a fradistákat.
    Fradizmusát és munkáját elismerve kerek születésnapján az FTC és a Baráti Kör ajándékaként kezdő rúgást végezhetett el a Fradi egyik hazai meccsén a Groupama Arénában. Ilyen születésnapi ajándékot nem sokan kaptak eddig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük