Pethő Zoltán

Pethő Zoltán 1926. november 16-án született Budapesten. 10 éves korától vallotta magát fradistának, ugyanis anyai nagybátyja 1936. szeptemberében vitte ki először az Üllői útra. Ettől kezdve rengeteg emlékezetes mérkőzésen, rendezvényen vett részt, életre szóló barátságokat kötött vezetőkkel, játékosokkal. Kiemelkedő volt a Sárosi testvérekhez fűződő barátsága. Emlékeit nem tartotta meg magának, mint „élő történelemkönyvhöz” bármikor fordulhattunk hozzá, ha a klub történetével, sportolóival, eredményeivel kapcsolatban ismereteink hiányosak vagy bizonytalanok voltak. Emlékeinek nagy részét írásos feljegyzésekben, albumokban is megörökítette, s gondoskodott arról, hogy ezek az utókor számára is megmaradjanak. 2012 áprilisában az újságokból, könyvekből, levelezőlapokból, fényképalbumokból, zászlókból és jelvényekből álló gyűjteményét átadta a Tempó Fradi Alapítványnak a következő mondatok kíséretében: „Nektek adományozom, amim van. Tudom, hogy nálatok jó helyen lesz.” Az alapítvány az anyagokat feldolgozta, a honlapján elérhetővé tette.

Pethő Zoltán ifjú korától kezdve nem csak a lelátón volt aktív, hanem részt vett a szurkolói szervezetekben is. Tagja volt a Ferencvárosi Baráti Társaságnak annak az 1949. december 31-i megszűnéséig, majd 1957, január 1-től az FTC pártolói tagja volt. 1976 júniusában megalakult dr. Papácsy Ervin vezetésével a Propaganda Bizottságon belül működő FTC Baráti Kör, amelynek aktív, szervező tagja lett. 1981. január 1-jével az FTC akkori elnöke, Losonczi Tibor megszüntette Baráti Kört, nem tetszett neki a társaság néhány kérdésben megfogalmazott határozott véleménye. Az újjáalakulásban, 1983 decemberében Pethő Zoltán nagy szerepet játszott hat társával, dr. Bosnyák Zoltánnal, Csikós Gyulával, Hélisz Józseffel, dr. Keresztényi Józseffel, Mészáros Józseffel és Pataki Jenővel együtt. Az immár önálló egyesületként működő FTC Baráti Kör elnökségének kezdettől fogva tagja volt, a felügyelő bizottság vezetőjeként is tevékenykedett, majd 2001-től alelnök volt egészen az egészségi állapotának megromlása miatti lemondásáig.

A Fradi érdekében végzett munkáját az egyesület is elismerte, 2016-ban a 90. születésnapján kapta meg az FTC Aranydiplomáját.

A 2015-ben létrehozott Rudas-rend tagja lett, mint legidősebb tag a korelnöki pozíciót a 2021. február 10-i haláláig töltötte be.

 

 

One thought on “Pethő Zoltán

  1. Pethő Zoltán a fradizmus élő megtestesülése volt. Minden fradistának igazi példaképe lehet.
    Büszke vagyok rá, hogy évtizedekig együtt dolgozhattam Vele a Baráti Kör elnökségében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük