Horányi Ervin

Horányi Ervin 1952. május 20-án született Pécelen. Középiskolai tanulmányai után mérnöknek tanult. A diplomája átvétele után a MOGÜRT Gépjármű Külkereskedelmi Vállalatnál helyezkedett el, ahol a ranglétrán egyre feljebb jutva 1990. végére a kooperációs főosztály vezetője lett. Ebbéli pozíciójában érte a felkérés, hogy legyen ügyvezetője az akkor létrehozott HungaroLada Kft.-nek. A nevek árulkodnak, mivel is foglalkozott, autókereskedelemmel, ezen belül is a szocialista Magyarország legkelendőbb márkájával, a Ladával. Pozíciójából adódóan sok ember kereste a kegyeit, hiszen azokban az években nagy kincs volt egy-egy új Lada, egyes típusaira hónapokat kellett várni. Ő azonban nem támogatott akárkit, ám rajongásig szeretett klubja, a Ferencvárosi Torna Club, annak munkatársai, sportolói köztük voltak. Ki ne tudná, a 90-es évek elején a Fradi futballcsapata komoly anyagi gondokkal küzdött, volt, hogy nem tudták előteremteni a játékosok fizetését. Ilyenkor jött Horányi Ervin és segített. Nemcsak a futballisták, a női kézilabdázok is neki, az általa vezetett cégnek köszönhették, hogy nem érte őket utol az anyagi végzet.

A hazai sportszövetségek vezetésében is feltűnt a neve. Elnökségi tagja volt a Magyar Autó-Motor Szövetségnek, majd, amikor onnan távozott, 1997-ben elfogadta a Magyar Tekézők Szövetsége elnöki felkérését.

Szeretett klubja sem felejtette el a támogatói tevékenységét, 1999-ben az FTC centenáriumának az évében megkapta a klub Centenáriumi Aranydiplomáját.

Hobbija volt a múlt, a sportmúlt kutatása. Jól ismerte Nagy Bélát a Fradi feledhetetlen krónikását, sőt dolgozott is vele együtt, sok könyvének a kiadása neki volt köszönhető. Tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság Sport és Olimpiai Emlékeket gyűjtő bizottságának és mi sem természetesebb 1977-től az FTC Baráti Körének. Ez utóbbi szervezet 2017-ben elnökségi taggá, egy esztendővel később a főtitkárává választotta. Hihetnénk, a Fradinál is révbe ért, ám az élet másként rendelkezett, egyre inkább elhatalmasodott rajta betegsége, ő pedig félmunkát sosem végzett, ha egészet nem tudott, inkább lemondott. Így csupán egy esztendeig töltötte be a főtitkári pozíciót, ám annál nagyobb örömmel fogadta, hogy 2018. december 4-én a Rudas-rend a tagjai sorába kooptálta. Sajnos, ez az időszaka sem tartott sokáig, 2022. április 11-én a halál megfosztotta a tagságától.

 

One thought on “Horányi Ervin

  1. Horányi Ervin az a rendszer változtatást megelőző évtizedek magas rangú gazdasági vezetője volt, aki a hatalom „ellenszele” ellenére nemcsak nyíltan vállalta fradizmusát, de aktívan segítette az FTC-t is.
    Szabadidejében hobbiból írt az FTC történetéről is, ami szerencsére kéziratban fennmaradt.
    Azt hiszem, hogy agilis és eredményes főtitkára lehetett volna a Baráti Körnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük