Dr. Springer Miklós

Dr. Springer Miklós 1928. január 31-én született Budapesten. Már kisgyerekként szó szerint a Ferencváros labdarúgócsapatának környékén nőtt fel, hiszen édesapja, ifj. dr. Springer Ferenc a profi labdarúgócsapat elnöke volt 1938-as haláláig.

Springer Miklós a családi hagyományokat követve a jogi pályát választotta, ám ugyancsak a családi hagyományokat követve a sport sem állt messze tőle. Jégkorongozott, kézilabdázott, a magyar másodosztályban futballozott is.

Egész életében elszánt szurkolója volt a Ferencvárosnak, az 50-es években, a Kinizsi-korszakban kis híján lecsukták azért, mert „Hajrá, Fradi!”-t kiáltott. Természetesen jelen volt 1956-ban akkor is, amikor kimondták a Ferencvárosi Torna Club újjáalakulását. Ekkor kapta vissza az egyesület nevét és színeit is.

Tagja volt a Ferencvárosi Torna Club elnökségének, alapító tagja volt az FTC Baráti Körnek, amelynek nagy barátja, Rudas Ferenc 2016-os halála után elnöke, majd tiszteletbeli elnöke lett. Első helyen lett tagja 2015. december 3-án a Rudas Ferenc által alapított Rudas-rendnek. Két alkalommal kapott a klubtól Aranydiplomát, először 1999-ben a centenárium alkalmából, majd 10 évvel később a 110 éves évfordulón.

Rendre véleményt formált a Ferencvárost érintő fontos kérdésekben. Sosem félt megosztani karakán, egyenes gondolatait. Arra, hogy hogyan is gondolt szeretett klubjára, elég felidézni egy 2014-es felszólalását, amelyet így kezdett.

„Mint az elnökség legidősebb, legrégebbi tagja mindig nagy hangsúlyt helyeztem arra, hogy az egyesület család jellegét kidomborítsam .”

A Fradi-család kifejezés neki nem is lehetett közhely, édesapja és nagypapája révén a génjeiben hordozta a fradizmust. Ebbe a családi körbe mindig örömmel hívta és örömmel engedte be a Ferencváros sikereiért hétről hétre szorító százezreket.

„Beteg lennék, ha nem tudnék kimenni a Fradi-meccsre. Illetve csak akkor nem tudok kimenni, ha beteg vagyok. Nekem ez a legnagyobb életem!” . Ez volt az ő fradizmusa.

Dr. Springer Miklós fordulatos, filmbe illő életútját, karakteres jellemét, fradizmusát, magyarságát lehetetlen pár mondatban összefoglalni. A FradiMédia 2015-ben készített vele egy másfél órás mélyinterjút, ahol rendkívüli őszinteséggel mesélt az életéről.

2019. december 28-án hunyta le örökre a szemeit a fáradhatatlan örökifjú, aki a Ferencvárosi Torna Clubot alapítók méltó örököse, egy igazi Springer volt.Sohasem feledjük, emlékét mindig őrizzük!

One thought on “Dr. Springer Miklós

  1. Dr. Springer Miklós igazi óriása volt a Fradi családnak. A rá jellemző vehemenciával minden kétes szitúációban kiállt az FTC-ért. Méltó utóda volt Nagyapjának és Édesapjának. Dicséretes az is, hogy fiát – aki utóda lett az FTC elnökségében – is igazi fradistánk nevelte.
    Megtiszteltetés volt számomra, hogy a Baráti Kör elnökségében munkatársa lehettem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük